Galuste cu prune
Galustele cu prune sunt la mare cautare perioada asta, mai ales ca pietele sunt pline de prune romanesti. Pe la noi (in Bucovina) li se spune cnegne iar prin Ardeal si Banat gomboti. Atunci hai sa fie galuste cu prune ,sa inteleaga toata lumea.
Daca te apuci de treaba sa stii ca dureaza un pic si murdaresti cateva vase…dar crede-ma merita, macar o data pe an.
Ingrediente :
– 400g cartofi fierti
– 250g faina de grau
– 2 oua
– 1 varf sare
– 1/2 kg de prune (de preferat de dimensiune medie)
– 250 g pesmet sau gris
– 2-3 linguri de ulei
– 1 lingura scortisoara
– 3-4 linguri de zahar tos
Mod de preparare:
Cartofii fierti se amesteca cu ouale, sarea si faina obtinand un aluat molicel. Asa trebuie sa fie, deci nu mai adaugati faina ca altfel galustele vor iesi prea tari.
Pregatim prunele. Daca prunele sunt mari (ca ale mele) folosim jumatati. Cele ideale pentru galuste sunt de forma rotunda si nu prea mari.
Din aluat facem un sul si taiem bucatele cam de 3 cm. Acestea le aplatizam pe planseta cu faina, punem pruna si ii dam forma rotunda. Mie mi-au iesit 17 bucati, suficient pentru 4 persoane.
Intr-o oala mare punem apa la fiert (cu un strop de sare). Daca nu aveti o oala cu un diametru ceva mai mare veti fierbe galustele in doua ture, asta pentru a nu se lipi una de alta. Cand incepe apa sa fiarba punem usor galustele si apoi le amestecam incet. Se fierb la foc mediu cam 20 de minute.
Cat timp gombotii bolborosesc ne ocupam si de amestecul prin care le vom tavali. Adica, pesmetul sau grisul se rumenesc intr-o tigaie pana capata o culoare usor maronie.( atentie sa nu-l ardeti). Pesmetul se rumeneste cu un pic de ulei sau unt, grisul merge rumenit fara ulei. Dupa ce inchidem focul adaugam scortisoara si zaharul.
Galustele se scot din apa cu o paleta si asa fierbinti se dau prin pesmetul aromat. Se servesc calde ca desert. Pentru ca mie mi-au parut un pic cam acre le-am stropit cu ceva sirop…din camara.
Au iesit super bune. Urmatoarea tura va fi la anul.
Preferatele mamei mele, numai ca la noi se mancau cu smantana, multa smantana. Ce amintiri, ce vremuri….
Da, si cu smantana!!!
Te pup.
Sunt o nebunie.Pup!
Nebunie de toamna!
Citind postarea ta mi s-a facut pofta de „Gombotzi cu prune”,asa le spunem noi…am si facut saptamana trecuta 🙂 Spor la toate!
Multumesc mult Mariana! Si eu as manca mai des…
Dana,am căutat astăzi pe blog rețeta de găluște cu prune pe care de mult vreau să o fac (desertul preferat al copilărie mele pe care mi-l făcea bunica;era din Bucovina!)Mi-a lasat gura apă!!!!!
Cele mai calde felicitări pentru munca depusă din partea unei sincere admiratoare.
Multumesc din suflet. Sper ca reteta mea sa fie pe masura asteptarilor. Sa ne spui daca au fost bune. Parca mi-ai facut pofta!
acum 3 luni Roxana,fata mea ma ruga sa-i fac galuste cu prune cand vin acasa…dar am uitat amandoua…merge si cu prune uscate oare?stiu ca nu vor avea acelasi gust dar…voi incerca!ale tale arata super!
Vezi ca sunt prin supermarketuri prune de import! Alea uscate sa le lasi un pic in apa calda la inmuiat.
Te pup.
mama foloseste si gem de prune, astfel ne bucuram tot anul de aceste minunatii:) felicitari pentru munca depusa si dragul cu care impartasesti secretele bucatariei perfecte!
Iulia multumesc mult. Fac totul cu mare drag!