Prăjiturici şi alte dulciuri.

Galuste cu prune

 

Galustele cu prune sunt la mare cautare perioada asta, mai ales ca  pietele sunt pline de prune romanesti. Pe la noi (in Bucovina) li se spune cnegne iar prin Ardeal si Banat gomboti. Atunci hai sa fie galuste cu prune ,sa inteleaga toata lumea.

Daca te apuci de treaba sa stii ca dureaza un pic si murdaresti cateva vase…dar crede-ma merita, macar o data pe an.

  Ingrediente :

–         400g cartofi fierti

–         250g faina de grau

–         2 oua

–         1 varf sare

–         1/2 kg de prune (de preferat de dimensiune medie)

–         250 g pesmet sau gris

–         2-3 linguri de ulei

–         1 lingura scortisoara

–         3-4 linguri de zahar tos

Mod de preparare:

  Cartofii fierti se amesteca cu ouale, sarea si faina obtinand un aluat molicel. Asa trebuie sa fie, deci nu mai adaugati faina ca altfel galustele vor iesi prea tari.

Pregatim prunele. Daca prunele sunt mari (ca ale mele) folosim jumatati. Cele ideale pentru galuste sunt de forma rotunda si nu prea mari.

Din aluat facem un sul si taiem bucatele cam de 3 cm. Acestea le aplatizam pe planseta cu faina, punem pruna si ii dam forma rotunda. Mie mi-au iesit 17 bucati, suficient pentru 4 persoane.

Intr-o oala mare punem apa la fiert (cu un strop de sare). Daca nu aveti o oala cu un diametru ceva mai mare veti fierbe galustele in doua ture, asta pentru a nu se lipi una de alta. Cand incepe apa sa fiarba punem usor galustele si apoi le amestecam incet. Se fierb la foc mediu cam 20 de minute.

Cat timp gombotii bolborosesc ne ocupam si de amestecul prin care le vom tavali. Adica, pesmetul sau grisul se rumenesc intr-o tigaie pana capata o culoare usor maronie.( atentie sa nu-l ardeti). Pesmetul se rumeneste cu un pic  de ulei sau unt, grisul merge rumenit fara ulei. Dupa ce inchidem focul adaugam scortisoara si zaharul.

Galustele se scot din apa cu o paleta si asa fierbinti se dau prin pesmetul aromat. Se servesc calde ca desert. Pentru ca mie mi-au parut un pic cam acre le-am stropit cu ceva sirop…din camara.

Au iesit super bune. Urmatoarea tura va fi la anul.

 

Single Post Navigation

12 thoughts on “Galuste cu prune

  1. Preferatele mamei mele, numai ca la noi se mancau cu smantana, multa smantana. Ce amintiri, ce vremuri….

  2. DiaMar bucataria galbena on said:

    Sunt o nebunie.Pup!

  3. Mariana on said:

    Citind postarea ta mi s-a facut pofta de „Gombotzi cu prune”,asa le spunem noi…am si facut saptamana trecuta 🙂 Spor la toate!

  4. Dana,am căutat astăzi pe blog rețeta de găluște cu prune pe care de mult vreau să o fac (desertul preferat al copilărie mele pe care mi-l făcea bunica;era din Bucovina!)Mi-a lasat gura apă!!!!!
    Cele mai calde felicitări pentru munca depusă din partea unei sincere admiratoare.

  5. georgi georgiana on said:

    acum 3 luni Roxana,fata mea ma ruga sa-i fac galuste cu prune cand vin acasa…dar am uitat amandoua…merge si cu prune uscate oare?stiu ca nu vor avea acelasi gust dar…voi incerca!ale tale arata super!

  6. iulia_iulia on said:

    mama foloseste si gem de prune, astfel ne bucuram tot anul de aceste minunatii:) felicitari pentru munca depusa si dragul cu care impartasesti secretele bucatariei perfecte!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: