Mamaliga cu cartofi
Stiu ca unii se minuneaza cand aud de mamaliga cu cartofi sau stramba din nas.Eu va zic atat, macar o data in viata incercati. Mamaliga asta nu e asa aparuta din senin ci are povestea ei.
Povestea mamaligii cu cartofi vine din Bucovina mea draga. Acolo, mai ales in Bucovina de Nord este ceva atat de firesc si atat de des facuta incat au aparut ustensile speciale pentru prepararea ei.
Asa-i ca nu ati vazut o masa (scaun) de invartit mamaliga cu cartofi? Iaca un model ce are cam 70 de ani vechime. Modelele mai noi seaman cu scaun cu capac, frumos pirogravate de mesteri.
Bucovinenii au dat nastere la asa un preparat incercand sa faca cumva economie la malai si folosind in acelasi timp un ingredient ce nu lipsea nimanui. In vremurile in care malaiul cu greu ajungea prin Obcini si era tare pretuit a aparut o “reinterpretare” a mamaligii.
Azi am facut-o pentru ai mei si pentru voi.
Eu ,mamaliga in general o fac din ochi, acum am cantarit ingredientele ca sa va fie mai usor daca doriti sa incercati.
Ingrediente:
– 3 cartofi maricei
– 1 lingurita de sare
– 700ml apa
– 250g malai de moara (sau ceva mai putin daca este din cel grisat)
Mod de preparare:
Cartofii curatati si spalati se acopera cu apa si se dau la fiert. Cand sunt fierti se terciuesc cu furculita ( operatiune executata cum se cuvine la masa cu pricina).
Se pune iar la foc si cand compozitia bolboroseste se adauga malaiul cate putin si mestecand mereu. In rest se comporta la fel ca oricare alta mamaliga ,adica o invartim binisor pana cand se dezlipeste frumos de pe ceaun.
Cand este gata o rasturnam pe un fund de lemn si o servim calda cu branza ,scrob ,chisleac, ciuperci cu smantana…sau cu ce mai vreti.
Sper ca v-am starnit curiozitatea si mai mult, va invit sa trageti cu ochiul si la colegii mei blogerii culinari, deoarece azi sarbatorim mamaliga!!!
Georgiana si Iolanda Voinea
Diana Duca
Daiana si Cosmin
Lacrimioara Mihaela
Alexandra Butnari
Oana Jipa
Ioana Tone
Carmen-Ana
Mary Udrea
Bucataresele Vesele
Piri Piri e Canela
In bucataria vesela
Radu Groza
Doina Varga
Aphextwinz Blog
Gina Bradea
Alice Ciobanu
Laura Laurentiu
Lucian Gavrilă (Food and Beyond)
Uica Mihai
Adriana Lucia Mara
Dia.daria
Postolache Violeta
Claudia Rusu
Geta Cipaianu
Iuliana Miu
Cerasela Badr El-Din
Lili Liliana
Elena Toma
Gabriela Petre
Andreea Denisa-Dea’s Cakes
Brindusa
Iuliana Florentina Avram
Foarte interesant, nici eu n-am mai mancat mamaliga cu cartofi, trebuie sa incerc.
Trebuie incercata musai, macar ca o curiozitate!
Doina astept pareri dupa ce o faci.
Interesanta combinatie ! N-am stiut de ea.
Pansy te invit in Bucovina, sigur mai descoperi niste chestii de care nu ai auzit :).
Te pup.
n-am mancat niciodata mamaliga cu cartofi, dar ma intriga ideea 😉
felicitari !
Nici eu nu am mancat multe bunatati de prin Banat 🙂 !
-Da intradevar interesanta combinatie , trebuie incercat cine stie ce bunatate este…
Cristian, eu zic sa incerci!
-Deja este 10 seara , si mia muher a incercat ea ceva acolo , ce a facut a iesit nemaipomenit de bun , recomand la toti , mai ales mamaliga taiata cu ata , of bun buna este.
Ma bucur mult sa aud….si taiatul cu ata e conform traditei.
Am lacrimat oleaca la gandul copilariei mele si la vederea unor lucruri aproape uitate. Tare frumos spus…
Si mie imi mai dau lacrimile cand ma gandesc la locuri dragi!
super interesanta combinatia..o s-o incerc si eu, ca m-ai facut curioasa!
Uite ca mamaliga cu cartofi n-am apucat sa mananc pana acum. Interesanta reteta, Dana. Pupicei.
De mamaliga cu cartofi e prima data cand aud tare buna trebuie sa fie, sa stii ca o sa incerc!
Pingback: Bulz taranesc cu oua de prepelita | Arome Culinare
Romantică așa zisa masă de învîrtit mămăligă.
În restul României îi zice WC și e la fel de des întrebuințață.
Fiecare …dupa imaginatia lui .
Prima oarã am mâncat mãmãligã pe cartofi chiar aici in Portugalia, dar la o familie de ucrainieni; asa bunãtate ma dat pe spate, caldã cu carne…mmmm….absolut delicioasã mãmãliga ta 🙂
Alina ma bucur ca ai mancat…indiferent de zona de origine. Oricum si in Bucovina traiesc comunitati de ucraineni.
Merci de vizita si te mai astept.
Pingback: Mămăligă,ou ochi cu ceapă prăjită şi crispy chorizo | Sisters' Kitchen
Tare interesant si chiar merita incercata si varianta asta.Imi place scaunul special si ceaonelul.Duc dorul unui ceaun de mamaliga, duc dorul aragazului pe gaz…
Merci Ioana. Eu duc dorul plitei si cuptorului cu lemne .
Da’ pe unde traiesti ? facem cheta si trimitem :d
Da’ pe unde traiesti ? facem cheta si trimitem :d
Nu am facut niciodata dar cred ca trebuie sa fie buna!
N-am mancat niciodata asa ceva , dar tare mi-ar placea (ador mamaliga) , am vazut asa ceva ieri la tv si o serveau cu o tocana de vita , mmmmmmmmmm , am salivat toata :))
Eu zic ca a venit vremea sa incerci, sigur te va surprinde!
Cu siguranta … azi am dat si sher :)) amicelor mele , la fel am facut si cu tocineii moldovenesti (ce zici de-asa ceva ?)
Ce sa zic Diana?….ma bucur !
Cu drag , Dana …
Pingback: Tarta cu blat de mamaliga si spanac
Pingback: Rulada de Mamaliga cu Ciuperci | Retete Culinare - Bucataresele Vesele
Pingback: Mămăligă în straturi | My Blog
Pingback: Mămăligă în straturi | Jurnal Gustos
Pingback: Mamaliga in straturi | Jurnal Gustos
Pingback: Pastravi cu smantana | Prăjiturici şi alte dulciuri.