Prăjiturici şi alte dulciuri.

Dulceata de nuci verzi

dulceata de nuci6

Dulceata de nuci face parte din delicatesele boieresti. Alaturi de un pahar de apa rece , cheseaua cu dulceata si lingurita de argint faceau parte dintr-un ritual al acelor vremuri.

Recunosc, am facut pentru prima oara dulceata de nuci si mi-a iesit foarte bine, de regula ma descurc la dulceturi. Cam asa este povestea!

nuci1

Ingrediente:

–         90-100 de nuci verzi

–         1kg zahar

–         700ml apa

–         1 lamaie

Mod de preparare:

Prima data pregatim un vas cu apa, ne punem manusi de cauciuc (mai grosute ) si ne apucam de curatat nucile. Cum le curatam le dam drumul in apa rece.

nuci

Nucile vor sta in apa 2-3 ore, timp in care schimbam apa de vreo doua ori.

Zaharul si apa se pun la fiert pentru sirop, la foc potrivit.  Cand incepe sa se lege un pic ( cam dupa vreo 10 min de cand incepe sa fiarba) se adauga nucile bine scurse de apa.

dulceata de nuci5

Lasam la fiert pana se leaga siropul. In acest timp mestecam  din cand in cand si strangem bine spuma. Cu vreo 10 minute inainte de a lua dulceata de pe foc adaugam zeama de lamaie. Eu am pus zeama de la jumatate de lamaie, iar cealalta jumatate am adaugat-o bucatele.

dulceata de nuci8

Dulceata se lasa la racit punandu-se deasupra un prosop de bumbac curat si usor umed. Cand este rece dulceata se toarna in borcane bine spalate si uscate. Eu  tin borcanele cateva minute in cuptor ca sa fie fara pic de umezeala. Se inchid bine, se eticheteaza si….la camara cu ele.

dulceata de nuci.7jpg

Din cantitatile date mi-au iesit 3 borcanele de 400g.

Pe timp de iarna ne vom alinta cu dulceata asta, sau daca vine vreun musafir il dam gata!

dulceata de nuci

Spor la treaba!

 

Reclame

Single Post Navigation

15 thoughts on “Dulceata de nuci verzi

  1. Am zis să fac și eu pentru prima dată pentru că îi place tatălui meu tare mult. Anul trecut a făcut el, dar anul asta mă gândesc să-l salvez de la această muncă.

  2. Nu as avea rabdare sa fac… Este singura dulceata pe care as cumpara-o daca mi-ar fi pofta!

  3. Asta este si reteta mea! Atat ca la mine o apuca iarna… 🙂

  4. gigi on said:

    excelenta reteta. Apropo de comentariile de mai sus,LA MINE NU APUCA NICI LUNA URMATOARE!!!!!

  5. chiar doream sa fac si cautam o reteta…este ,, ordin ,, de la sotu , care o adora …sper insa ca nu este tarziu de facut . O intrebare te rog , le mai sterilizam sau nu este nevoie / !!!!!??

  6. A, nuci. Ca eu altcevam inteles. Si navea nici un sens ca nam vazut de cat galbeni nu si verzi.

  7. Adrian on said:

    Va rog descrieti momentul cand nucile sunt bune pentru dulceata?

  8. cum trebuie sa fie nucile?de unde stiu ca nu sunt prea batrane pt dulceata?

    • Tatiana daca le cureti cu un cutit, sub partea verde este o parte alba. Cand partea alba este moale si se curata usor nucile sunt bune pt. dulceata.
      Daca partea alba a devenit mai dura inseamna ca nucile sunt trecute pt, a se mai face dulceata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: