Prăjiturici şi alte dulciuri.

Serbet de trandafiri

serbet de trandafiri9

Azi a fost ziua experimentelor si primul pe lista a fost serbetul de trandafiri. Mirosul de trandafiri pentru dulceata ma leaga strans de copilaria mea provinciala  si de deserturi simple facute in casa.

serbet de trandafiri

Pentru aceasta incercare am apelat la o carte de bucate veche si recunosc ca ar fi trebuit sa studiez tehnica din mai multe surse. Nu pot sa spun ca a fost o reusita dar nici un esec….adica se putea si mai bine.

serbet de trandafiri1

Ingrediente:

–         200g de petale de trandafiri

–         250g zahar

–         1/2  lamaie

–         1g sare de lamaie

–         1 l apa

Mod de preparare:

Petalele de trandafiri se se desfac usor si se vantura pentru a indeparta polenul. Ele se pun la fiert cu un litru de apa. Acestea se lasa la fiert 15-20 minute, apoi se ia vasul de pe foc si se pune zeama de la jumatate de lamaie. Initial, la fierbere,  compozitia va avea o culoare incerta. Ulterior e va deveni roz inchis definindu-se dupa adaugarea lamaii.

serbet de trandafiri2

serbet de trandafiri4

Zeama astfel obtinuta ( circa 750ml) se scurge printr-un tifon dublu si se toarna intr-o oala de inox cu fund dublu. Se adauga zaharul si se lasa la foc mic pana se topeste zaharul. In timpul asta mestecam cu o lingura de lemn. Cand zaharul s-a topit se iuteste focul , indepartand spuma de cate ori este nevoie.

serbet de trandafiri.6jpg

In timpul fierberii se iau 2 linguri din acest sirop si se pun intr-o ceasca cu 1g de sare de lamaie , amestecand pana la dizolvare.

Siropul va fierbe pana cand, atunci cand picuram cateva picaturi de sirop intr-un pahar de apa rece , nu se vor desface. Operatiune asta o vom face de mai multe ori ca sa nimerim momentul !

Cand fierberea este terminata, vasul se ia de pe foc, iar cand siropul s-a racit atat cat sa suporte degetul caldura acestuia se amesteca cu lingura de lemn . Aici este tot secretul!!!  Se mesteca in acelasi sens pana cand isi schimba culoarea si cand isi pierde consistenta cleioasa (luati intre degete si daca unindu-le se desfac fire mestecarea trebuie sa continue). In momentul cand isi schimba culaorea, se adauga cate putin din siropul in care s-a dizolvat sarea de lamaie, verificand gustul. Aceasta intensifica culoarea dar ii schimba si gustul. Eu  recomand doar jumatatea din siropul cu sare de lamaie.

serbet de trandafiri7

Deci siropul potrivit si timpul alocat amestecarii sunt cele mai importante pentru un serbet reusit. Eu nu am amestecat suficient dar sper ca urmatorul sa fie mai bun….totul sta si in experienta, asa-i ?

Consistenta serbetului trebuie sa fie  asemanatoare cu cea a mierii de albine zaharisite.

serbet de trandafiri5

Oricum culoarea, mirosul , gustul si amintirile trandafirului au meritat timpul alocat.

Acest desert cu dichis se serveste cu apa rece sau la torturi si prajituri.

Spor la treaba!

 

 

Reclame

Single Post Navigation

25 thoughts on “Serbet de trandafiri

  1. Superbe culori, superba prezentare, si o reteta care ma bucur ca ai readus-o din amintiri 🙂

    • Amintiri, gusturi, arome…toate din copilarie. Mai trebuie sa exersez insa pentru un serbet perfect!

    • Danuta on said:

      Dar siropul de trandafiri ? La 100 gr petale , 8 gr sare de lamaie, 400 ml apa, un pic de conservant (optional) si zahar. Se pun petalele cu sarea de lamaie, apa si conservantul intr-un vas de sticla unde se lasa cam 3 zile, amestecandu-se din cand in cand. Apoi se strecoara, se masoara si se pune 1 kg zahar la 1 l apa. Se amesteca pana se dizolva. Se pune in sticle curate si se pastreaza in camara. Se poate face si cu soc sau salcam. Pofta buna.

  2. L-am pin-uit la shabby chic 😉

  3. Și pe mine mă bătea un gând să fac șerbet, dar nu cred că mai fac. E mult de muncă :). Nu am mai mâncat din copilărie.

  4. georgiana on said:

    oare sunt trandafiri din gradina mamei tale?imi starnesc amintiri placute…..si delicioase!

  5. amintiridinbucatarie on said:

    ce nebunie de culori vesele, arome care te imbata si deliciu culinar, am apa in gura 😛
    cu drag, Oana

  6. wow, ce fotografii frumoase 🙂

  7. E divin.Arata super.Si mi-ai facut o pofta…

  8. Uitasem ca se poate face si din trandafiri….foarte delicios

  9. Cred ca are un gust divin ❤

  10. Imi plac la nebunie trandafirii astia roz. Abia astept sa-mi amenjez gradina la anul. Trandafirii pentru dulceata ii voi planta fix sub geamul de la bucatarie.
    Mie imi place cum arata serbetul tau. Dar e clar ca doar exersand vei stapani cu adevarat tehnica de preparare. Spor la amestecat si sa te bucuri de parfumul si de culoarea acestor minunatii.

  11. Dar ce fel de trandafiri sint ca denumire in latina ?
    minunat .

  12. David on said:

    Amestecă, nu mestecă.

Lasă un răspuns la La Roqua Anulează răspunsul

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: