Prăjiturici şi alte dulciuri.

Cum facem branza de vaci acasa

branza de vaci de casa4

Ce-i facut de mana noastra intotdeauna are ceva special, un gust mai bun si aduce  o satisfactie a muncii.

Branza de vaci nu se face greu, dimpotriva, oricine poate incerca si reusi cu succes. Singurul lucru de care avem nevoie este rabdarea pentru ca tot procedeul dureaza cel putin 2 zile….si sa nu uitam de lapte,  trebuie sa fie direct de la o vacuta si nu din magazin (eu nu am incercat aceasta alternative).

Ingrediente:

–         4l de lapte proaspat nefiert

Ustensile:

–         1 vas ceramic sau sticla

–         tifon

–         1 lingura lemn

–         strecuratoare mare

–         oala inox

–         recipient inalt pt.scurs branza

 

Mod de preparare:

Laptele proaspat si nefiert se pune la prins intr-un vas de ceramica sau de sticla. Vasul se acopera cu un servetel si se lasa cca 2zile la prins. In acest timp smantana se va aduna deasupra, asa ca o strangem cu o lingura si o punem la frigider.

branza de vaci de casa

Laptele prins se toarna intr-o oala de inox si se pune la foc mic. De aici incepe succesul unei branze reusite, adica de la temperatura la care este adusa compozitia. Compozitia trebuie sa se incalzeasca un pic, nicidecum sa se infierbinte. Daca infierbantam va iesi o branza rascoapta….asa se numeste, adica o branza tare si nu tocmai gustoasa.

branza de vaci de casa2

Cand se incalzeste putin, zarul se ridica la suprafata . Mestecam din cand in cand cu o lingura de lemn. Asta e momentul cand trebuie sa turnam toata compozitia la scurs.

branza de vaci de casa1

Eu folosesc o galetusa peste care pun o strecuratoare mare. In strecuratoare pun un tifon curat si umed. Turnam usor, dupa care ridicam colturile tifonului si le legam in cruce. Ma folosesc de o lingura de lemn pentru a suspenda branza la scurs.

branza de vaci de casa3

Cand e scursa bine (dupa cateva ore) o scoatem pe farfurie.

branza de vaci6

Branza de vaci trebuie sa fie usor moale, dar consistenta ei variaza si in functie de laptele folosit sau experienta pe care ai .

Oricum ar fi ….branza facuta in casa este foarte buna!

Din 4 litri de lapte mi-au iesit cam 400g de branza si vreo 450 g de smantana.

branza de vaci de casa5

Sper sa incercati si sa fiti multumiti!

 

 

 

 

 

Single Post Navigation

17 thoughts on “Cum facem branza de vaci acasa

  1. Asa o fac si eu. Imi place tare mult branza, dar nu cumpar niciodata. De fapt cumpar doar specialitatile pe care nu le pot face. 😉

  2. amintiridinbucatarie on said:

    Vai ce bine arata! Acum as face o bucata 🙂
    salutari, Oana

  3. Laptele a fost gras pentru că s-a prins repede și ai făcut și smântânică, nu? Tare bun!

  4. Promit sa incerc aceasta varianta!

  5. georgiana on said:

    super reteta. as avea si eu o mica intrebare. cum se procedeaza daca vrem sa punem si un pic de sare? cand trebuie adaugata? astept raspuns. multumesc.

  6. georgiana on said:

    multumesc mult pentru raspuns. voi face si eu aceasta branzica. e mult mai sanatoasa decat cea din comert.

  7. E foarte buna o sa incerc din cea ce ai specificat mai sus sper ca va iesi ceva;)

  8. O sa incerc sa vad ce iese:)

  9. Gina1990 on said:

    Arata foarte bine

  10. Carmen on said:

    Imi e tare dor de branza noastra 🙂 … Am citit ca nu ai incercat cu lapte pasteurizat, dar din surse crezi ca ar iesi ? Sau poate e cineva care a incercat … Merci..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: