Poale-n brau ( Branzoaice)
Nu se poate sa traiesti in Moldova si sa nu te fi bucurat in copilarie , si nu numai ,de celebrele poale-n brau sau branzoice. Aceste placinte simple si demne pot infrunta cu fruntea sus orice desert cu blazon. Nu mai vorbesc aici de miresmele ce se imprastie prin casa , de bucuria celor ce le mananca si de recunostinta lor.
Ingrediente aluat:
– 500g faina
– 200g zahar
– 200g lapte
– 1 ou intreg +1 galbenus
– 100g unt topit (sau alta grasime)
– 25g drojdie
– 1/2 lingurita sare
Ingrediente umplutura:
– 350g branza de vaci (bine scursa)
– 150g zahar
– razatura de portocale
– vanilie (extract sau din pastaie, daca nu aveti folositi zahar vanilat)
– 2 oua
– 1-2 linguri de gris (optional, daca branza este mai moale)
– + 1 ou pt. uns
Mod de preparare:
Prima data cernem faina de 2ori si adaugam sarea. Apoi pregatim maiaua, adica amestecam drojdia cu 2-3 linguri de apa, 1 lingura zahar si 2 linguri de faina. Aceasta o punem intr-un loc caldut pt.15 minute. Ea va creste si va face bulbuci!
Maiaua o turnam peste faina, adaugam ouale si laptele caldut in care a fost dizolvat zaharul. Mestecam bine si framantam vreo 10 minute. Ne mai ramane de adaugat untul topit, putin cate putin . Mai framantam vreo 10-15 minute si chiar mai mult daca va tin bratele.
Aluatul se presara cu putina faina, se acopera cu un servet si se lasa la crescut intr-un loc caldut pentru cca 1ora.
Intre timp pregatim umplutura: branza se amesteca cu ouale batute bine in prealabil, zaharul, razatura si vanilie. Daca branza este apoasa punem si putin gris.
Cand este gata pe o planseta de lemn presarata cu faina intindem aluatul intr-o foaie cam jumatatea din grosimea unui deget (asta e exprimarea maestrului Radu Anton Roman) . Taiem foaia in patrate maricele. Mie mi-au iesit 14 bucati.
Pe fiecare patrat punem cate o lingura plina de umplutura si apoi lipim varfurile opuse.(adica ridicam poalele in brau)
Placintele se ung cu ou si se dau la cuptor preincalzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute. Cand sunt coapte se scot din din cuptor si se lasa la racorit!
Asta e cea mai grea parte…sa astepti sa se racoreasca , in casa miresmele te-au invaluit si salivezi! Daca vrei, le pudrezi cu zahar vanilat si…pofta buna!!!!
auleuuuuu ce pofta mi-ai facut!!!!!!!!!!!!si ce amintiri placute mi-ai trezit!!!mi-e dor de copilaria mea!!!arata super!!!
Da, in copilarie deserturile erau simple si bune !!
Unul din cele mai bune deserturi din copilarie. Delicioase!
Merci mult!
Cel mai bun desert românesc posibil! Și din Moldova, pe deasupra:). Mulțumesc, Dana că reînvii mâncărurile românești.
Cu drag Alina. Mai vin acus cu ceva bun de la Suceava :), doar esti suceveanca de-a mea. Pup.
Ce bine arata,felicitari!Ma gandesc ca sunt si gustoase!(Sssst,iti spun in soapta,sa auzi doar tu – am incercat zilele trecute sa le fac,ca-mi amintisem de ele,si mi-a iesit un dezastru.Sotul a zis ca sunt bune…,probabil sa nu ma supere,sau sa ma incurajeze.)Trebuie neaparat sa incerc reteta ta!Iti multumesc pentru retete,si-ti multumesc ca ma reintorci mereu (cu gandul) la copilarie!
Si mie mult timp mi-a fost frica de aluaturile dospite. Acum gata cu frica!!! ..ce-i drept si cuptorul ma ajuta.
Sigur o sa-ti iasa . Te pup,
Stiu cat sunt de gustoase si cum miroase in casa de la ele,adevarat chin sa astepti sa sa coaca.Eu nu am rabdare nicicum sa le las la racit.
Acum i-ai facut o pofta de zile mari.
Te pup!
Multumesc! Te pup si eu.
Parca se simte aroma de portocale… imi plac si asi manca una. Pup1
Aromele astea cateodata aduc multa bucurie muritorilor!!
Merci!
Ce rumene si frumoase sunt !!!
Multumesc Magda!
Frumoase si gustoase! Niciodata nu refuz o branzoaica! Week-end placut!
Merci Cristina. Zi frumoasa si tie!
Minunate ti-au iesit!! Mie imi plac grozav, oricand as putea manca 🙂
Si eu fac parte din categoria „Pot manca oricand”!!
Arata nemaipomenit!!!! frumos rumenite, au branza multa….o nebunie!
Multumesc Diana. Da, imi plac cu multa branza…asa sunt savuroase!
Oooo, daaaa, ador branzoaicele! 🙂 Ti-au iesit minunate!!!
mmmm!!a ajuns mirosul pana la mine!!
cele mai bune branzoaice pana acuma mmmmm
Ma bucur ca ti-au placut.
Stai pe aproape ca maine vin cu niste panite vieneze :).
eu de mult vreau sa le fac dar in italia nu gasesc brinza de vaci proaspata ca in romania…cineva imi poate sugeri ce pot sa folosesc in loc?
Corina cred ca poti incerca cu ricotta.
Daca faci sa ne zici si noua cum ti-au iesit.
Te mai astept .