Prăjiturici şi alte dulciuri.

Poale-n brau ( Branzoaice)

poale-n brau6

Nu se poate sa traiesti in Moldova si sa nu te fi bucurat in copilarie , si nu numai ,de celebrele poale-n brau sau branzoice.  Aceste placinte simple si demne pot infrunta cu fruntea sus orice desert cu blazon. Nu mai vorbesc aici de miresmele ce se imprastie prin casa , de bucuria celor ce le mananca si de recunostinta lor.

Ingrediente aluat:

–         500g faina

–         200g zahar

–         200g lapte

–         1 ou intreg +1 galbenus

–         100g unt topit (sau alta grasime)

–         25g drojdie

–         1/2  lingurita sare

Ingrediente umplutura:

–         350g branza de vaci (bine scursa)

–         150g zahar

–         razatura de portocale

–         vanilie (extract sau din pastaie, daca nu aveti folositi zahar vanilat)

–         2 oua

–         1-2 linguri de gris (optional, daca branza este mai moale)

–         + 1 ou pt. uns

Mod de preparare:

Prima data cernem faina de 2ori si adaugam sarea. Apoi pregatim maiaua, adica amestecam drojdia cu 2-3 linguri de apa, 1 lingura zahar si 2 linguri de faina. Aceasta o punem intr-un loc caldut pt.15 minute. Ea va creste si va face bulbuci!

maia

Maiaua o turnam peste faina, adaugam ouale si laptele caldut in care a fost dizolvat zaharul. Mestecam bine si framantam vreo 10 minute.  Ne mai ramane de adaugat untul topit, putin cate putin . Mai framantam vreo 10-15 minute si chiar mai mult daca va tin bratele.

Aluatul se presara cu putina faina, se acopera cu un servet si se lasa la crescut intr-un loc caldut pentru cca 1ora.

Intre timp pregatim umplutura: branza se amesteca cu ouale batute bine in prealabil, zaharul, razatura si vanilie. Daca branza este apoasa punem si putin gris.

branza de vaci

Cand este gata pe o planseta de lemn presarata cu faina intindem aluatul intr-o foaie  cam  jumatatea din grosimea unui deget (asta e exprimarea maestrului Radu Anton Roman) . Taiem foaia in patrate maricele. Mie mi-au iesit 14 bucati.

poale-n brau

Pe fiecare patrat punem cate o lingura plina de umplutura si apoi lipim varfurile opuse.(adica ridicam poalele in brau)

poale-n brau2

Placintele se ung cu ou si se dau la cuptor preincalzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute. Cand sunt coapte se scot din din cuptor si se lasa la racorit!

poale-n brau4

Asta e cea mai grea parte…sa astepti sa se racoreasca , in casa miresmele te-au invaluit si salivezi! Daca vrei, le pudrezi cu zahar vanilat si…pofta buna!!!!

poale-n brau.7jpgpoale-n brau5

Single Post Navigation

26 thoughts on “Poale-n brau ( Branzoaice)

  1. auleuuuuu ce pofta mi-ai facut!!!!!!!!!!!!si ce amintiri placute mi-ai trezit!!!mi-e dor de copilaria mea!!!arata super!!!

  2. Da, in copilarie deserturile erau simple si bune !!

  3. Unul din cele mai bune deserturi din copilarie. Delicioase!

  4. Cel mai bun desert românesc posibil! Și din Moldova, pe deasupra:). Mulțumesc, Dana că reînvii mâncărurile românești.

  5. Ce bine arata,felicitari!Ma gandesc ca sunt si gustoase!(Sssst,iti spun in soapta,sa auzi doar tu – am incercat zilele trecute sa le fac,ca-mi amintisem de ele,si mi-a iesit un dezastru.Sotul a zis ca sunt bune…,probabil sa nu ma supere,sau sa ma incurajeze.)Trebuie neaparat sa incerc reteta ta!Iti multumesc pentru retete,si-ti multumesc ca ma reintorci mereu (cu gandul) la copilarie!

  6. DiaMar bucataria galbena on said:

    Stiu cat sunt de gustoase si cum miroase in casa de la ele,adevarat chin sa astepti sa sa coaca.Eu nu am rabdare nicicum sa le las la racit.
    Acum i-ai facut o pofta de zile mari.
    Te pup!

  7. Parca se simte aroma de portocale… imi plac si asi manca una. Pup1

  8. Aromele astea cateodata aduc multa bucurie muritorilor!!
    Merci!

  9. Ce rumene si frumoase sunt !!!

  10. Frumoase si gustoase! Niciodata nu refuz o branzoaica! Week-end placut!

  11. Minunate ti-au iesit!! Mie imi plac grozav, oricand as putea manca 🙂

  12. diana on said:

    Arata nemaipomenit!!!! frumos rumenite, au branza multa….o nebunie!

  13. Oooo, daaaa, ador branzoaicele! 🙂 Ti-au iesit minunate!!!

  14. georgiana on said:

    mmmm!!a ajuns mirosul pana la mine!!

  15. AIDA LOREDANA on said:

    cele mai bune branzoaice pana acuma mmmmm

  16. eu de mult vreau sa le fac dar in italia nu gasesc brinza de vaci proaspata ca in romania…cineva imi poate sugeri ce pot sa folosesc in loc?

Lasă un răspuns la prajituricisialtedulciuri Anulează răspunsul

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: