Prăjiturici şi alte dulciuri.

Nucusoare si un an de blog

nucusoare.4jpg

Un an de blog!!!

Un an frumos,  poate cel mai frumos an din ultimii ani.

Un an in care v-am avut alaturi si va multumesc. Va multumesc tuturor celor care zilnic imi vizitati blogul, celor care m-ati incurajat si mi-ati iertat micile greseli , celor care au impartasit cu mine framantarile culinare si nu numai.

Stiu, mai am multe de invatat si credeti-ma ca ma straduiesc. Sper sa nu va dezamagesc si va astept cu bratele deschise pe taramul prajituricilor si a mancarurilor sanatoase.

Si acum sa inceapa distractia. Este un party simplu dar intre prieteni. Nu am ales varianta tortului pentru ca ne-am c-am facut plinul sarbatorile astea. Am ales sa sarbatoresc cu niste prajituri cu care mi-am inceput aventura prajituritului in copilarie : nucusoarele. Nu le-am facut de peste 10 ani si cred ca le-a venit randul sa le fac vedete. Cand eram copil, in Bucovina erau nelipsite de la marile sarbatori asa ca se cuvine sa fie si azi.

Ingrediente coji:

–         200g unt (70-80% grasime)

–         100g untura (daca nu aveti untura puteti folosi tot unt dar sa fie cu continut ridicat de grasime)

–         100g smatana

–         1 ou

–         1 varf sare

–         faina cat cuprinde pentru un aluat ce se poate modela  (intra  cam  500 g)

Ingrediente umplutura:

–         250- 300 g nuca macinata

–         75 ml lapte

–         200g unt

–         150g zahar

–         1pachetel zahar vanilat

–         zahar pudra pentru pudrat

Mod de preparare:

Ca sa facem nucusoarele trebuie sa avem acele forme. Sincer nu stiu daca se gasesc de cumparat, eu le am tare demult. Pe la noi la Suceava (adica pe unde am copilarit) toata lumea avea forme de nucusoare, ele fiind aduse de dragii ucraineni .

nucusoare

Facem aluatul pentru coji din ingredientele de mai sus si lasam aluatul vreo 30 de minute la rece. Apoi rupem din el bucatele si cu degetele il modelam in interiorul formei astfel incat aluatul sa se muleze pe forma. Surplusul se indeparteaza cu degetul sau cu un cutitas.

Nucusoarele se aseaza in tava si coc in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Ele se coc pana se rumenesc usor.

Cand sunt coapte se scot din forme si se se aseaza in cutii metalice. Ele pot fi facute cu cateva zile inainte de a le umple.

Umplutura.

Nuca macinata se opareste cu laptele fierbinte. Se adauga imediat untul moale (nu topit) , zaharul si zaharul vanilat si se amesteca bine pana se incorporeaza toate foarte bine. Optional puteti pune 1-2 linguri de cacao. Mie imi place asa simplu , fara cacao. Dam un pic compozitia la rece si apoi putem umple cojile.

crema nuci

Cu ajutorul unei lingurite punem umplutura in coji apoi le lipim intre ele. La sfarsit le tavalim prin zahar pudra si le punem in cutii.

nucusoare1

nucusoare5

Acestea sunt prajituri cee se mentin in stare buna cel putin o saptamana, numai ca, la mine nu rezista niciodata atat, asta pentru ca sunt asa delicioase si se mananca.

nucusoare2

 

nucusoare3

 

 

Reclame

Single Post Navigation

22 thoughts on “Nucusoare si un an de blog

  1. La multi ani si la multe prijiturici! Imi face placere sa vin aici de fiecare data cand am ocazia si ma bucur ca te-am cunoscut in marea lume virtuala!

  2. La Multi Multi Ani frumosi si inspirati si mai departe!
    Sunt si preferatele noastre, abia asteptam sa facem si noi, acum ca am primit in sfarsit forma mult dorita:). te pupam

  3. multe postari gustoase in continuare 🙂

  4. La mulți ani ție! La mulți ani blogului tău. La cât mai multe rețete frumoase! Să dăinuiască blogul tău cel puțin 100 de ani de acum înainte!

  5. La mulți ani blogului tău! Mult succes mai departe!

  6. La multi ani gustosi!

  7. La multi ani, draga mea!Felicitari pt. tenacitatea si daruirea ta!Cat despre nucusoarele tale de astazi….mi-au starnit un zambet nostalgic. Amintiri, amintiri….Merci pt momentul de nostalgie.Te imbratisez.

  8. NELI on said:

    Ooooo,un party cu nucusoare…nu pot sa lipsesc!Felicitari,Dana,la multi ani si la cat mai multe ”prajiturici” (si alte dulciuri).Iti doresc sa ai parte de cat mai multe prietenii,si sa-ti dea Dumnezeu sanatate,sa ne poti incanta cu retetele tale multi,multi ani de acum incolo!(P.S. Multumesc pentru reteta).

  9. Te așteaptă un premiu la mine pe blog:).

  10. La multi ani si la cat mai multe retete!!!!

  11. Ma uit cu pofta dupa nucusoarele din comert, dar nu imi vine sa cumpar pentru ca nu stiu ce baga in ele. Chiar cautam o asemenea reteta 🙂 La multi ani pentru blog. Sa urmeze alti ani cel putin la fel de frumosi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: