Prăjiturici şi alte dulciuri.

Divina-prajitura in foi

divina3

Prajiturile cu foi au un avataj si un dezavantaj! Avantajul e cantitatea generoasa de prajituri ce rezulta in urma muncii iar dezavantajul este numarul mare de etape ce duc la finalizare. Prajitura asta pe care eu am numit-o “Divina” isi merita numele, se topeste in gura si este tare fina. Cam toti cei care  gustat din ea s-au dezlipit cu greu de  platou.

Ingrediente foi:

–         2oua

–         50ml lapte

–         100g unt

–         250g  zahar

–         4 linguri miere

–         1 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie

–         500g faina

Ingrediente crema:

–         500ml lapte

–         200g zahar

–         8 linguri gris

–         300g unt

–         Vanilie sau zeama de lamaie

–         250-300g gem acrisor

Mod de preparare:

Se amesteca untul, zaharul, mierea, ouale, laptele si bicarbonatul  intr-o cratita marisoara.  Cratita se pune la foc mic si se amesteca pana continutul capata culoarea caramelului. Se ia cratita de pe foc si se adauga faina. Se amesteca bine cu o lingura de lemn.

aluat foi1

aluat foi2

Aluatul dupa ce este rece se imparte in patru parti egale si se intind 4 foi. Aici e partea cea mai grea din punctual meu de vedere. Aluatul este foarte dens iar foile trebuie intinse foarte bine, sa fie subtiri.

foi

Ele se coc rapid la 180grade Celsius, timp de cca 10 min. In tava trebuie de folosit hartie de copt, ca altfel se prinde de fundul tavii. Foaia se ia din tava cu tot  cu hartie deoarece este foarte fragila. Cand se raceste ea se va intari.

foaie

CREMA

Laptele cu zaharul se fierbe la foc mic si apoi se adauga grisul in ploaie. Este bine de mestecat compozitia cu un tel pentru a nu face cocoloase. Compozitia se lasa la rece . Cand s-a racit se adauga untul (neaparat cu continut ridicat de grasime 70-80% si la temperature camerei) taiat bucatele si se se mixeaza bine. Dupa gust putem pune vanilie sau zeama de lamaie.

Trecem la asamblarea prajiturii: o foaie , crema de unt cu gris, foaie, gem acrisor, foaie, crema de unt cu gris, foaie. Peste ultima foaie se pune un tocator de lemn mai mare si apoi ceva mai greu. Se lasa asa o noapte ca se se inmoaie.

A doua zi se pudreaza cu zahar pudra vanilinat si se taie in forme diferite.

divina2

Deoarece ziua este atat de scurta si intunecoasa fotografiile nu sunt tocmai reusite. Prajitura am facut-o pentru  vizita de la Suceava asa ca nu am apucat  sa o surprind in ipostaze artistice.

Zic ca acesta prajitura este buna de incercat pentru sarbatori.

divina

Spor la prajiturit!!!

Reclame

Single Post Navigation

23 thoughts on “Divina-prajitura in foi

  1. Seamana mult cu albinita,este delicioasa!Pupici

  2. sain maria on said:

    arata foarte bine si tre sa fie fff buna o incercam

  3. kamessytta on said:

    Daaaa, o stiu, eu intind foaia direct pe hartia de copt si asa o pun pe dosul tavii, merge mai rapid pana se face o foaie o intind pe cealalta pe alta hartie taiata la dimensiunea dorita.Asa fac cu orice fel de foi nu numai cu miere, pana sa descopar acest procedeu nu imi venea deloc sa fac prajituri cu foi, acum as face mereu.Cred ca o fac pe asta de sarbatori caci chiar e divina :))

  4. tare bine arata prajitura ta !

  5. Am facut-o si eu acum un an cred, e super buna!

  6. arata superb ..imi imaginez cit de buna este..o sa o fac si eu la sarbatori ca ador prajiturile din foi…multumesc din suflet pentru reteta ta ….

  7. DiaMar bucataria galbena on said:

    La cum arata,chiar e divina!Pup!

  8. revfemeia on said:

    Arata bine prajitura hmmm! si cred ca a fost delicioasa:)….trebuie intins aluatul cand este inca putin caldut ,se intinde mai usor. Felicitari ptr parjitura si mie imi place foarte mult….de nu ar ingrasa ce bine ar fi :)))

  9. Divină prăjitura și ”di vină” ești tu că ne faci poftă cu așa bunătate.

  10. E tare buna prajiturica asta, eu ii zic ‘prajitura cu miere’ 🙂

  11. Indiferent de nume ne place tare mult si eu va multumesc!

  12. Eu am aceeasi reteta, dar sub numele Mandica. E minunata. Este mai buna dupa 2 zile. Daca rezista… asaltului pofticiosilor! Merita sa o incercati, este divina.

  13. Iuliana e tare bune dupa ce se inmoaie !!! Cat despre nume….vad ca are mai multe 🙂

  14. alina petrica on said:

    Aceasta prajitura are un aspect formidabil.me encanta !Bun lucru in continoare…
    Asteptam sa ne surprinde.ti din nou!!!

  15. Anex on said:

    Am si eu o intrebare. In fiecare an, de craciun, fac aceasta prajitura, dar mereu nu ma descurc la portionat. Ce anume folositi la taiat de se vede foaia foaie, crem crema si gemul gem? Ca la mine ba se manjesc de gem, ba de crema si nu prea se vad foile.

    • Draga mea folosesc un cutit mare bine ascutit pe care il sterg cu un servetel foarte des.
      Poate faceti si crema prea moale si se intinde cu usurinta :).
      Oricum ar fi …gustul e divin!
      Te mai astept pe la Prajiturici!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: