Prăjiturici şi alte dulciuri.

Delicii suedeze la Food Marathon

Provocarea de saptamana asta la InspirationFood Marathon, organizat de Electrolux m-a facut sa constientizez ca nu stiu mai nimic despre bucataria suedeza. M-am documentat putin si am ramas placut surprinsa ca suedezii sunt adeptii unei alimentatii sanatoase folosind ingrediente simple si multe combinatii dulci.

Daca tot am citit cu placere  despre Suedie culinara si  multe altele mi-am zis sa fac un exercitiu de imaginatie si va invit si pe voi alaturi de mine. Azi veti fi invitati la cabanuta mea din Suedia. Focul arde de ceva vreme si e cald, iar mirosul de lemn amestecat cu cel de cafea se simte in toate cotloanele. Pentru voi cu cateva ingrediente simple voi face o budinca.

BUDINCA DE CARTOFI CU PESTE AFUMAT

Ingrediente:

–         2pesti afumati (cam 300g)

–         6-7 cartofi fierti in coaja

–         1 ceapa mare

–         200g smantana

–         nucsoara un strop

–         sare si piper

–         1 sfecla rosie potrivita

Mod de preparare:

Budinca se prepara foarte rapid. Cartofii curatati de coaja se taie pe jumatate si apoiin felii grosute. Pestele afumat se curate de oase si se taie bucatele. Ceapa se taie in felii si se freaca cu putina sare.

Toate acestea se amesteca cu smantana si se pun intr-o tava de yena unsa cu unt. Se da la cuptor pentru cca. 40 de minute la 180 de grade. Cand e frumos rumenita deasupra inseamna ca e gata.

Cat sta budinca in cuptor punem alaturi si o sfecla rosie la copt , invelita intr-o folie de aluminiu.

Budinca o servim calduta cu felii de sfecla rosie coapta (pe care le asezonam cu nu pic de sare si ulei). La fel de bine se mai poate adauga un sos dulce de afine si chiar dulceata.

Pentru ca sunteti musafirii mei am facut repejor si niste paine de secara, folosita mult in Suedia.

Din: 500g faina de secara, 250 g de faina alba, 25g de drojdie, 3 linguri de ulei , sare si apa calduta am facut cateva painite numai bune pentru pentru servit niste gustarele cu icre, dulceata de afine si unt de casa.

Intr-o  painita am adaugat ciocolata si stafide ….a iesit minunata.

Va poftesc la masa! Fiecare serveste ce vrea, avem si lapte, cafea iar berea e frigider.

 

 

Single Post Navigation

33 thoughts on “Delicii suedeze la Food Marathon

  1. beta brigytte on said:

    da’ ce-as mai veni la masaaa…felicitari si bafta!!

  2. Simplu si bun! Vin la masa si aduc eu desertul! Bafta!

  3. e destul de simplu de facut budinca asta si e o alternativa buna pentru „peste cu cartofi :)”. chiar cred ca am sa o incerc. mult succes, Dana!

  4. Este tare bine si frumos in cabanuta ta suedeza! Nu stiu daca il stii, este un Chef specializat in zona asta care mie imi place tare mult de cand l-am urmarit la Top Chef Masters, se numeste Marcus Samuelsson. El. este originar din Ethiopia, insa a fos adoptat la 3 ani de o familie suedeza si acolo a crescut, acolo s-a apropiat de cooking si in final a devenit unul dintre cei mai cunoscuti chefi din lume. S-ar putea sa stii despre el, dar eu m-am gandit ca merita totusi sa iti spun. http://www.marcussamuelsson.com

  5. Ce frumos le-ai pregătit pe toate! Succes!

  6. MMMMMmmmmmmm ce bine arata totul !!!!

  7. Frumos in Suedia iar la tine numai bunataturi!

  8. Super idee budinca ca!Mi-ai dat inspiratie pt. cina. In plus vreau sa te felicit pt prezentare:foarte frumoase pozele, transmit starea de bine si confort pe care o prezinti in textul tau…Bravo si mult succes!

  9. Scuze: a se citi budinca Ta!

  10. mititelu on said:

    cand ma chemi si pe mine sa gust?

  11. Multumesc de ospitalitate,Dana,ai facut o descriere asa de placuta,si insotita de poze reusite,incat am senzatia ca sunt intradevar la cabanuta ta,si nu la o oarecare cabanuta,ci la o prietena,cel putin senzatia asta mi-o da descrierea ta.Ti-am spus intentionat pe nume,si m-am adresat ”la pertu”,pentru a sublinia acest lucru,si nu ca lipsa de respect.Este o reteta interesanta,chiar am s-o probez.Felicitari!

  12. Grozav arata si nu pot sa refuz asa o invitatie!bafta multa iti doresc!

  13. Ce bunatati ai pregatot aici!! Vin si eu la masa!

  14. Ce bine arata !!!
    Succes , Dana!

  15. Cred ca e delicioasa!

  16. Fetelor: Poliana, Simona,Alina va multumesc.

  17. Excelente mancarurile cu peste afumat,n-as refuza nici eu o portie!

  18. George on said:

    trebuie sa fie o nebunie!

  19. Robu Maria Cristina on said:

    foarte frumos arata,felicitari!

Lasă un răspuns la Margot Anulează răspunsul

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: