Delicii suedeze la Food Marathon
Provocarea de saptamana asta la InspirationFood Marathon, organizat de Electrolux m-a facut sa constientizez ca nu stiu mai nimic despre bucataria suedeza. M-am documentat putin si am ramas placut surprinsa ca suedezii sunt adeptii unei alimentatii sanatoase folosind ingrediente simple si multe combinatii dulci.
Daca tot am citit cu placere despre Suedie culinara si multe altele mi-am zis sa fac un exercitiu de imaginatie si va invit si pe voi alaturi de mine. Azi veti fi invitati la cabanuta mea din Suedia. Focul arde de ceva vreme si e cald, iar mirosul de lemn amestecat cu cel de cafea se simte in toate cotloanele. Pentru voi cu cateva ingrediente simple voi face o budinca.
BUDINCA DE CARTOFI CU PESTE AFUMAT
Ingrediente:
– 2pesti afumati (cam 300g)
– 6-7 cartofi fierti in coaja
– 1 ceapa mare
– 200g smantana
– nucsoara un strop
– sare si piper
– 1 sfecla rosie potrivita
Mod de preparare:
Budinca se prepara foarte rapid. Cartofii curatati de coaja se taie pe jumatate si apoiin felii grosute. Pestele afumat se curate de oase si se taie bucatele. Ceapa se taie in felii si se freaca cu putina sare.
Toate acestea se amesteca cu smantana si se pun intr-o tava de yena unsa cu unt. Se da la cuptor pentru cca. 40 de minute la 180 de grade. Cand e frumos rumenita deasupra inseamna ca e gata.
Cat sta budinca in cuptor punem alaturi si o sfecla rosie la copt , invelita intr-o folie de aluminiu.
Budinca o servim calduta cu felii de sfecla rosie coapta (pe care le asezonam cu nu pic de sare si ulei). La fel de bine se mai poate adauga un sos dulce de afine si chiar dulceata.
Pentru ca sunteti musafirii mei am facut repejor si niste paine de secara, folosita mult in Suedia.
Din: 500g faina de secara, 250 g de faina alba, 25g de drojdie, 3 linguri de ulei , sare si apa calduta am facut cateva painite numai bune pentru pentru servit niste gustarele cu icre, dulceata de afine si unt de casa.
Intr-o painita am adaugat ciocolata si stafide ….a iesit minunata.
Va poftesc la masa! Fiecare serveste ce vrea, avem si lapte, cafea iar berea e frigider.
da’ ce-as mai veni la masaaa…felicitari si bafta!!
Poate o veni si vremea sa stam la masa. Mi-ar face mare placere!
Dupa o zi grea de servici mi-ar prinde bine asa bunatati!!!!!!!Felicitari si mult succes!!!!!!!!!!!
Merci Crina.
Simplu si bun! Vin la masa si aduc eu desertul! Bafta!
Te astept cu drag!
e destul de simplu de facut budinca asta si e o alternativa buna pentru „peste cu cartofi :)”. chiar cred ca am sa o incerc. mult succes, Dana!
Multumesc Andreea!
Este tare bine si frumos in cabanuta ta suedeza! Nu stiu daca il stii, este un Chef specializat in zona asta care mie imi place tare mult de cand l-am urmarit la Top Chef Masters, se numeste Marcus Samuelsson. El. este originar din Ethiopia, insa a fos adoptat la 3 ani de o familie suedeza si acolo a crescut, acolo s-a apropiat de cooking si in final a devenit unul dintre cei mai cunoscuti chefi din lume. S-ar putea sa stii despre el, dar eu m-am gandit ca merita totusi sa iti spun. http://www.marcussamuelsson.com
Nu n-am stiut de Marcus dar acum o sa citesc. Ma bucur ca-ti place la cabanuta mea.
Ce frumos le-ai pregătit pe toate! Succes!
Merci mult Alina.
MMMMMmmmmmmm ce bine arata totul !!!!
Multumesc Alexandra!
Frumos in Suedia iar la tine numai bunataturi!
Sa stii ca-i asa!
Super idee budinca ca!Mi-ai dat inspiratie pt. cina. In plus vreau sa te felicit pt prezentare:foarte frumoase pozele, transmit starea de bine si confort pe care o prezinti in textul tau…Bravo si mult succes!
Multumesc Irina, vad ca esti un ajutor de nadejde.
Scuze: a se citi budinca Ta!
cand ma chemi si pe mine sa gust?
Data viitoare ca acu s-a terminat!
Multumesc de ospitalitate,Dana,ai facut o descriere asa de placuta,si insotita de poze reusite,incat am senzatia ca sunt intradevar la cabanuta ta,si nu la o oarecare cabanuta,ci la o prietena,cel putin senzatia asta mi-o da descrierea ta.Ti-am spus intentionat pe nume,si m-am adresat ”la pertu”,pentru a sublinia acest lucru,si nu ca lipsa de respect.Este o reteta interesanta,chiar am s-o probez.Felicitari!
Multumesc mult Neli. Ma bucur ca am reusit sa redau ceva din gandurile mele.
Sunt onorata sa fii invitata mea.
Grozav arata si nu pot sa refuz asa o invitatie!bafta multa iti doresc!
Flory multumesc!
Ce bunatati ai pregatot aici!! Vin si eu la masa!
Ce bine arata !!!
Succes , Dana!
Cred ca e delicioasa!
Fetelor: Poliana, Simona,Alina va multumesc.
Excelente mancarurile cu peste afumat,n-as refuza nici eu o portie!
trebuie sa fie o nebunie!
foarte frumos arata,felicitari!
Multumesc Maria!