Prăjiturici şi alte dulciuri.

Cum facem iaurtul de casa

In ultimile zile m-am tot “izbit” de subiectul iaurtului facut in casa . Multa lume crede ca a face iaurt in casa necesita mult timp si experienta. A face iaurt este simplu si sanatos plus ca ai  satisfactia muncii tale si certitudinea ca stii ce mananci.

Eu am peste doi  ani de cand fac iaurt . Initial am facut kefir , apoi deoarece am pierdut ciuperca am trecut la iaurt simplu, asa cum am mancat toata copilaria mea. In Bucovina i se spune lapte acru iar daca il facem din lapte nefiert se cheama chisleac.

In concluzie : daca vreti sa scapati de gelatina, laptele praf, conservantii, si colorantii din iaurt  vi-l preparati in casa. Pentru asta aveti nevoie de lapte de vaca proaspat. Nu stiu daca iese cu laptele din magazin, nu am facut niciodata dar laptele de la raft suporta si el niste tratamente asa ca nu garantez calitatea iaurtului.

Laptele se fierbe si se lasa la racorit. Cand este caldut se toarna intr-un vas de ceramica sau intr-un borcan de sticla uns in prealabil cu smantana. Cand zic smantana  nu ma refer la chestiile alea din comert pe care scrie smantana-12% grasime, ci la o smantana adevarata. Vasul se acopera cu un servet si se lasa la temperatura camerei 2 zile. In acest timp el se va prinde si va fi numai bun de consumat. Cand este gata il mutam la frigider si rezista eroic cel putin 10 zile. O sa observati ca va lasa un pic de zer. Daca va place iaurtul mai des scurgeti zerul daca nu , il amestecati si iese un iaurt moale ce se bea usor.

Acestui iaurt i se pot adauga fructe, miere, cereale, nuci…credeti-ma e foarte bun. Copiii mei nici nu vor sa mai auda de iaurtul cu fructe din comert. Cand pui tu fructele proaspete e o nebunie!!

Sper ca v-am  dat un impuls sa incercati.

Single Post Navigation

7 thoughts on “Cum facem iaurtul de casa

  1. Super! Si eu fac iaurt in casa, dar nu fierb laptele, pur si simplu il pun in borcane si gata!

  2. Simplu de facut si rezultatul este pe masura , problema este sa gasim laptele de vaca si smantana adevarata .Am incercat si eu cu lapte si iaurt din comert si nu a fost deloc grozav…

    • Elena in orice oras la piata vin tarani cu lapte. Incearca sa iei mereu de la acceasi persoana, asta dupa ce ai testat laptele si persoana iti inspira incredere. Poti stabili ziua in care vrei sa-ti aduca lapte. Eu sunt abonata si-mi aduce de doua ori pe saptamana.
      Smantana poate sa fie si din magazin dar de calitate si cu un continut de 25-30% grasime.
      Merci de vizita si te mai astept!

  3. Dana, poate vin si tarani adevarati, dar vin si cei care pun faina si apa in lapte….
    Eu mai iau lapte proaspat odata pe luna de la cineva, dar nu cred ca apuc sa il fac iaurt.

    • Nu-mi vine sa cred la ce zici tu!!! La Iasi mai exista lapte adevarat. Noi ne-am mutat de 3 ani la 15 km de Iasi si aici am pe cineva care imi aduce acasa. Oricum am sansa sa procur multe alimente din mediul lor.
      Dar in piata la Iasi vin multi tarani de treaba.

  4. dana on said:

    Eu pun jumatate lapte crud si jumatate lapte fiert si nu face zer. E o bunatate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: