Prăjiturici şi alte dulciuri.

Prajitura cu bezea si gem

Prajitura asta cu bezea o ador. Ea are o poveste in spate. Prin anii 90 , fiind in vizita la sora mea , proaspat inginera la Zarnesti am mancat prajitura asta la un coleg de-al ei din Bistrita. Mi-a placut mult de tot, iar Sorin mi-a promis ca-i cere reteta mamei lui si-mi trimite. S-a tinut de cuvant, mi-a trimis reteta prin posta (..alte vremuri) si acum inca lucrez de pe original. Multumesc Sorin…oriunde ai fi.

Prajitura cu gem si bezea are mai multe calitati: e delicioasa, se face relativ usor si iese o cantitate suficienta pentru degustare.

     Ingrediente:

–         100g unt

–         500g zahar pudra

–         200g faina

–         50 g cacao

–         1 praf de copt

–         4 oua

–         100 ml lapte

–         400g gem de caise sau prune (sa fie mai tarisor)

Mod de preparare:

    Untul se freaca cu 250 g de zahar pudra si se adauga pe rand cele 4 galbenusuri. Se pun apoi pe cacaoa, faina, praful de copt si laptele. Aceasta compozitie se pune intr-o tava (ceva mai mica decat tava de la aragaz) tapetata cu hartie de copt. Compozitia este densa si se intinde  un pic cam greu dar cu paleta buna se rezolva problema. In cuptorul incins la 180 g se introduce tava si o tinem pana cand compozitia este coapta mai bine de jumatate( cam20 de minute).

In timpul asta batem albusurile cu 250 g zahar pana se intaresc.

Scoatem tava din cuptor,  intindem gemul pe toata suprafata iar deasupra punem bezeaua. Dam tava iar la cuptor pana se intareste bezeaua. De preferat este sa lasam tava in cuptor si dupa ce l-am oprit. Atunci bezeaua se intareste frumos.

Cand prajitura este rece o taiem cu un cutit pe care il inmuiem in apa fierbinte.

Sper ca v-am convins. La noi in famile este dorita.

Spor la prajiturit dragilor!

   

Reclame

Single Post Navigation

26 thoughts on “Prajitura cu bezea si gem

  1. sain maria on said:

    cred ca e fff buna

  2. Foarte gustoasa si aratatare bine!

  3. Arata delicios de bine, cred ca se topeste in gura!

  4. Prajitura asta e o cunostinta veche pe care n-am mai vazut-o din copilarie. Catifelata si surprinzatoare. Parca-i simt gustul! Sa ai o seara frumoasa!

  5. Cat de mult imi plac si mie prajiturile cu bezea…:)
    Foarte buna prajitura, pe mine m-ai convins! 😉
    Pupici

  6. beta brigytte on said:

    o fac in seara asta si vreau s-o duc maine in vizita. sper sa-mi iese, desi toate gemurile mele sunt cam dulceata(mai moi)/ crezi ca merge s-o las afara peste noapte sau in frigi, vreau sa aibe aspect comercial maine;)
    te pup, tine-mi pumnii:)

  7. beta brigytte on said:

    prea tarziiiuu!!! e deja la cuptor, iar mie bezeaua nu-mi iesi tare ca a ta, ci mai mult ca un royal icing…mai moale, asa….am emotiii! merci ca esti asa draguta:)

  8. Dupa ce opresti cuptorul lasa prajitura acolo si bezeaua se va usca ea cumva! Pup.

  9. beta brigytte on said:

    „operatiunea’ s-a incheiat fooooarte bine…delicioasa, am tinut-o peste noapte la frigider si sunt f multu de rezultat. ne facea si noua mama in copilarie…chiar, sa-i aduc aminte de ea:)
    o sa pun poze maine probabil pe fb…acum plec in vizita.te pup!

  10. Arata super apetisant! la multi ani si multe bucurii in noul an!

  11. Bunica, Dumnezeu s-o ierte, facea asa ceva, doar ca blatul nu avea cacao. Deasupra punea ori bezea, ori grilaj din aluat si bezea. Era prajitura simpla pe care o facea cand nu era nici o ocazie speciala. Dar era foarte buna.

  12. Eu m-am indragostit deja de prajituricile tale 🙂

    • viola on said:

      Am incercat-o si eu dar bezeaua nu s-a uscat si am tinut-o mai bine de o ora in cuptor….mi-a fost teama sa o tin mai mult sa nu se arda ….oare ce am gresit?

      • Buna Viola, nu stiu daca ai gresit cu ceva sau a gresit cuptorul.
        La ce temperatura ai copt? Bezeaua ai batut-o bine, era sticloasa si se tinea de palaeta?
        Sa stii ca si mie mi se intaampla cateodata sa nu-mi iasa cate ceva cum trebuie :).
        Nu trebuie sa te descurajezi!

  13. Daca ai glicemia sub limita inferioare poti incerca sa ti-o cresti cu brio punand toata cantitatea de zahar (500g) din reteta .Este mult prea mult zahar .Eu am facut prajitura si am pus doar 350 g de zahar si gem ,care este si el dulce si te lesina.Cred ca maxim 200 g de zahar este suficient.In rest a iesit f bine (a crescut , bezeaua a iesit buna) .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: