Prăjiturici şi alte dulciuri.

Zacusca de vinete

Legumele de toamna inseamna o simfonie de gusturi si arome. Cand le vezi asa frumoase, de culori si marimi diferite parca nu te poti opri sa nu te joci cu ele. Joaca de toamna inseamna si zacusca. Mai exista case in Romania fara zacusca? A mea nu cu siguranta.

Pentru ca mie imi place sa simt textura legumelor zacusca mea e poate ceva mai grosiera. Daca ca place genul de zacusca in care toate ingredientele sunt uniforme folositi-va de un bleder sau un robot de bucatarie.

Aceasta portie nu este una mare, sa zicem ca e o portie pentru pofta de peste iarna, adica mi-au iesit 10 borane  de 400ml.

Ingrediente:

–         2 kg vinete

–         2 kg de ardei capia sau gogosari

–         1 kg morcov

–         1kg ceapa

–         500ml bulion sau suc de rosii

–         500ml ulei

–         Sare si piper dupa gust

   Mod de preparare:

Prima  data coacem vinetele si ardeii capia. Vinetele se curata si se lasa la scurs cel putin o ora. Ardeii copti fierbinti ii punem intr-o oala cu capac si presaram sare peste ei . Ii vom lasa asa vreo jumatate de ora dupa care se vor curata cu usurinta.

Ceapa se curata si se taie cubulete iar morcovii  curatati se dau pe razatoare.

Intr-o oala mare de tuci sau una de inox cu fund dublu se pune uleiul la incins, adaugand pe rand ceapa si apoi morcovii rasi. Acestea se mesteca din cand in cand pana se inmoaie.

 

Ulterior vom pune vinetele tocate marunt (pe fund de lemn cu tocator de lemn) si ardeii curatati de coaja, seminte si tocati cubulete cu cutitul. V-am zis ca puteti folosi si robotul pentru uniformizare.

De acum stati pe langa zacusca si tot mestecati, musai cu o lingura de lemn. Cel mai bine sa lasati totul la foc mic, sa se faca zacusca in tihna, sa se intrepatrunda ingredientele si mirosul innebunitor sa-si faca loc prin toata casa.

Nu uitati sa puneti sare si piper dupa cum va place, cate putin ca sa nu dati gres. Adaugati bulionul si tot mestecati.

Toata compozitia asta nu va fi foarte lichida de aceea aveti grija sa nu se prinda de fund. Eu fierb cam o ora la foc mic.

Intre timp borcanele spalate si uscate se pun in cuptor la sterilizat pentru 20 de minute la 160 grade. Compozitia fierbinte se pune in borcane, se infileteaza bine si se lasa in cuptor la 100grade pentru 30 de min. Apoi inchide-ti cuptorul si lasati borcanele acolo pana a doua zi.

Zacusca-i buna de dus la camara , bineinteles dupa ce dichisiti borcanele si le etichetati.

Spor la treaba!

Reclame

Single Post Navigation

6 thoughts on “Zacusca de vinete

  1. O nebunie de zacusca! Vreau sa incerc si eu.

  2. Daniela on said:

    Buna ziua,

    Va felicit pentru blog si retete. Si eu gatesc si imi place foarte mult.
    Ceea ce mi-a placut foarte mult in pozele Dvs. este tocatorul pentru vinete, pe care doresc sa-l confectionez din lemn la un atelier specializat (nu locuiesc in Romania). Va rog foarte mult daca puteti sa-mi trimiteti o poza completa a ustensilei si poate dimensiunile acesteia, in mailul cu care m-am logat aici.
    V-as ramane recunoscatoare.
    Multumesc foarte mult si va urez succes la bucatarit!
    Daniela.

  3. Daniela on said:

    Eu inca astept poza:D

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: