Socata
Cine nu a baut vreodata socata sa dea fuguta la mine!!! Asa o bautura racoritoare merita facuta din multe motive. Este energizanta, naturala, face bulbuci iar pentru cei de-o seama cu mine are si iz de copilarie.
Ce avem nevoie? In primul rand o oala mare de 10l.
Ingrediente:
– 10l apa
– 8-10 inflorescente de flori de soc (uscate sau proaspete)
– 3-4 lamai
– 1 kg zahar
– 10 g drojdie
– coji de portocale optional
Mod de preparare:
Punem la fiert apa, zaharul, lamaile tocate marunt, florile de soc si cojile de portocala (daca avem). Lasam pe foc cat sa dea 1-2 clocote, mestecand din cand in cand pentru a se dizolva zaharul.
Lasam continutul la racit iar in momentul in care este rece sau abia caldut adaugam drojdia dizolvata in cateva linguri de apa. Amestecam bine si mai lasam vreo ora doua sa se odihneasca. Pregatim sticle curate de plastic , strecuram compozitia si o turnam in sticle. Sticlele se inchid bine si se lasa 1-2 zile la temperatura camerei, apoi se da la rece. Deoarece in casa erau peste 30 de grade le-am lasat doar o zi apoi le-am pus la frigider.
Dupa 2-3 zile se serveste aceasta minunata bautura.ATENTIE cand deschideti sticlele. Nu va grabiti, lasati cate putin sa iasa acidul caci riscati sa faceti baltoce in casa.
Sper sa va placa, e reteta unei matusi dragi!
Ce pofta imi faci! Trebuie sa desfac o sticla cu sirop de soc. Fotografiile ti-au iesit foarte bine. Puuup!
Daca erai mai aproape iti trimiteam o sticla! Te pup.
Bautura copilariei mele!! N-am mai baut de cand eram mica si mi-e tare dor, asa ca… dau si eu fuga la tine, Dana! Ma primesti?
Te primesc dar sa stii ca s-a terminat socata, dar nu-i bai ca mai facem!
Pingback: Despre cum am făcut eu socată. | ignoredblog