Prăjiturici şi alte dulciuri.

New York Cheesecake

chessecake

Iata-ne la a patra reteta regala, tot un desert si de data asta, un desert de nota 10  !!!!

New York Cheessecake este o prajitura aflata printre preferatele Regelui Mihai.  Atunci cand Principesa Margareta era studenta la Edinburgh, a descoperit aceast gen de prajitura si a impartasit  apoi cu familia ei experienta aceasta. Pregatind  savurosul chessecake, Regele Mihai ar fi fost incantat si Principesa a trebuit sa gateasca in fiecare vacanta.

Este un desert  care se face fara coacere si este relativ simplu, numai ca are mai multe operatiuni succesive. Oricum ar fi, merita efortul.

    Ingrediente blat:

–         300g biscutit digestivi, sfaramati marunt

–         50g zahar tos

–         90g unt topit

–         1 lingurita scortisoara

     Umplutura:

–         450g branza cremoasa Philadelphia

–         10 g gelatina simpla (un plic)

–         60 ml apa rece

–         100-150 g zahar

–         200g smantana grasa

–         200g smantana dulce pentru frisca

Topping (sirop):

200g afine (dar puteti pune zmeura,capsuni, piersici etc.)

2 linguri de apa

100g  zahar tos    (daca va place stratul mai gros de fructe, dublati cantitatile)

    Mod de preparare:

    Blatul: Faramitati biscutii (in robot sau cu sucitorul), adaugati zaharul,scortisoara  si untul topit pana cand ingredientele se omogenizeaza si formeaza o pasta.

Intr-o tava rotunda cu diametrul de 20-23 cm (eu am folosit de 24cm si a iesit foarte bine) puneti hartie de copt sau folie de aluminiu, asta pentru a usura scoaterea blatului din tava. Presati bine pasta de biscuiti (eu am folosit o lingura) si dati tava la frigider.

    Umplutura:  Gelatina se pune in apa rece si apoi se dilueaza la bain marie . Branza Philadelphia se mixeaza pana devine o crema moale. Adaugati apoi gelatina cate putin, apoi zaharul pana compozitia devine pufoasa.

chessecake2

Intr-un castron bateti smantana dulce pana se intareste, dupa care, adaugati smantana grasa mestecand usor. In final turnati aceasta compozitia peste cea formata din branza.

Turnati totul peste blat si uniformizati suprafata. Puneti la frigider pana se intareste , minim 4ore.( eu l-am lasat peste noapte).

    Afinele cu sirop:

Aici a fost o problema , afinele fiind o raritate la vremea asta. De aceea m-am folosit de o sticluta de compot de afine (facut in casa, bineinteles). Am strecurat fructele si le-am lasat deoparte. Apoi am pus cam 100ml zeama de compot cu 100g zahar , la fiert. Am fiert pana s-a legat siropul si l-am dat la rece. Rece fiind era ceva mai grosut si l-am turnat peste crema, dupa care am adaugat afinele. Iarasi totul la rece pana la servire.

Reteta spune insa asa: Puneti intr-o tigaie la foc mediu o treime din afine, cu doua linguri de apa si 100g zahar, pana cand zaharul  se topeste si afinele se sfarama. Mestecati continuu pana se ingroasa. Strecurati siropul si aruncati afinele fierte lasand siropul sa se raceasca. Adaugati in sirop afinele crude si turnati peste prajitura.

Inainte de servire, treceti cu paleta de jur-imprejurul prajiturii pentru o desprindere usoara si mutati prajitura pe platou. La mine totul a mers foarte bine, blatul se intarise perfect si transferul s-a produs fara incidente.

Prajitura asta e de vis!  Inchideti ochii: blat crocant, dulceag cu iz de scortisoara,  crema fina ca o catifea si siropul de afine savuros, cu fructele mici imprastiindu-si mireasma. V-am convins?

Spor la prajiturit!!!

Reclame

Single Post Navigation

13 thoughts on “New York Cheesecake

  1. Minunata reteta,am primit si eu cartea de curand,are numai delicii!Pupici!

  2. litllemisssunshine on said:

    multumim de reteta 🙂 este prajitura caruia ii cad tentatiei rapid 🙂

  3. Imi place maxim !:)
    Si eu am cartea de bucate a Principesei Margareta si reteta asta o am de mult timp in plan!:)

  4. Super reteta,si arata excelent!Profit sa-ti transmit Sarbatori fericite ,alaturi de cei dragi,chiar daca au trecut 2 zile din Craciun.

  5. Carmen on said:

    Vreau sa o incerc curand. merge cu topping de ciocolata?daca nu cu ce alt tip de dulceata merge ca nu am afine.. merci si Sarbatori cu bine in continuare..

  6. Carmen , daca iti place varianta dulce poti incerca cu ciocolata dar fructele aduc nota de prospetime! Poti incerca cu visine (daca ai puse pt. iarna)! Exista in magazine fructe congelate (zmeura,mure etc) si ai putea face un topping delicios. Pastrezi si niste fructe intregi pt. decorat si va fi un succes garantat.
    Sarbatori frumoase!

  7. Carmen on said:

    Revin sa spun ca am facut-o de Anul Nou , am pus topping de zmeura si a iesit foarte buna…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: