Prăjiturici şi alte dulciuri.

Colţunaşi ca-n Bucovina sau ravioli ca-n Italia?

   Cine are legatura cu Bucovina probabil ca a savurat  coltunasii sau chirostele din zona. Umplutura lor poate fi cu branza de tot felul, cu magiun, cu prune, cu varza calita sau cartofi. Cele din urma se fac mai mult in zilele de post. In copilarie (si nu numai) am iubit acest fel de mancare si asteptam cu nerabdare sa o vad pe mama cum aliniaza chirostele, una cate una,  ca niste frumosi soldatei grasuti pregatiti sa fie devorati de burtile noastre flamande.

Nu vreau sa declansez o polemica coltunasi versus ravioli. Fiecare are locul sau binemeritat. In joaca mea de-a bucatareala ieri am conceput niste coltunasi cu branza sarata pe care i-am servit cu un sos de smanatana cu verdeturi. Farfuriile s-au golit intr-o clipita dar au ramas fotografiile.

Reteta e cam asa:

INGREDIENTE ALUAT – pentru 5 portii generoase

–         400 g faina

–         2 oua

–         150 ml apa

–         ½  lingurita sare

  Din aceste ingrediente se framanta un aluat taricel.

UMPLUTURA- 200 g branza de burduf sau de care va place

SOS DE SMANTANA CU VERDETURI:

–         2-3 catei usturoi

–         1 ardei iute

–         o legatura de patrunjel si cateva fire marar

–         250- 300 ml smantana

–         5og branza topita, 1 lingura unt

–         1 varf cutit nucsoara,sare , piper

MOD DE PREPARARE:

Din aluatul obtinut, pe o planseta de lemn , intindeti aluatul cu ajutorul merdenelei. Apoi , dupa preferinte taiati cu cutitul patrate sau cu forme rotunde. Se pune cu grija umplutura (cam o lingurita de branza) si se lipesc folosind acel aparat special( pe care eu tocmai ce l-am achizitionat ) sau cu rabdare luand fiecare bucata in mana si apasand cu degetele pe marginile coltunasului.

Pregatesti si sosul asa: intr-o lingura de unt calesti  foarte putin usturoiul si ardeiul iute, adaugi branza topita si smantana pana se topesc si devin lichide. Tai verdeata si o amesteci bine. Mai pui sare , piper si nu uita nucsoara (ii da un gust!!).

In timp ce tu muncesti pui o oala mai mare cu apa si sare la fiert. Cand    apa va clocoti dai facul mic si pui cu grija coltunasii la fiert. Ii fierbi cam 15 min amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn. Cand sunt gata se vor strecura si clati printr-un jet de apa rece. Se pun frumos pe farfurii , se adauga sosul fierbinte si …la atac!

 Sfatul danamama: Ti-au ramas coltunasi de pe o zi pe alta si ti se par tari si buni de aruncat? Prajeste-i in ulei incins. Vor deveni crocanti si gustosi. Poate nu-i tocmai sanatos dar merita incercat.

 

Single Post Navigation

8 thoughts on “Colţunaşi ca-n Bucovina sau ravioli ca-n Italia?

  1. te salut! interesant, dar poate imi spui cum se numeste aparatul si cam de unde se poate cumpara!

    • Buna , al meu se cheama chiar asa: aparat pentru ravioli. Eu l-am gasit la Lidl (intr-o cutie erau trei marimi diferite) dar intr-un timp vazusem si prin Carrefour. E o chestie de plastic, ca si cum ar fi doua paletele cu marginile zimtate si prinse printr-un arc intr-o parte.
      Te mai astept pe aici!

      • Multumesc! Pe la noi nu sunt astfel de ap. nici la Lidl, nici in alta parte. Ramine varianta furculita!

      • Unde la voi? Cu furculita ies foarte bine. Mama mea o viata a facut fara aparat si noi am mancat cu pofta. Daca vrei , cu o pensula uda cu apa marginile. (se lipeste mai bine)
        Spor!! si astept vesti daca ti-au placut!

  2. In Baia Mare! Nu am facut niciodata, dar m/a determinat sosul de smintina pe care il ai. Ca sa fiu sincer. Pe aici, coltunasii nu sunt o mincare foarte des pregatiita. Inca nu m/am apucat, sunt un bucatar amator si voi face in urmatoarele doua ore.
    Multumesc pentru incurajare si voi reveni cu un scor penru ce am facut!

  3. Evident ca nu iasa ca in poza! Dar sunt buni. Am gresit ca i-am pus intr-un castron, unul peste altul si s-au lipit intre ei, unii. Apoi, am pus cam putina brinza. Nu stiam ce gust va avea, copii mei nu sunt fani ai brinzei de burduf. Am facut citiva si cu sunca din aia de la tara, pulpa afumata si taiata felii subtiri. Sosul imi pare ca este prea subtire, cel putin pentru mine, pentru obisnuinta mea. Dar are un gust bun!
    In concliuzie, am facut cam de 5-6 si daca mie mi-a placut inseamna ca ce faci tu este mai bun.
    O seara linistita!

    • Ma bucur ca mi-ai scris . Sa stii ca branza nu trebuie sa fie neaparat de burduf, poti folosi de care iti place (mie imi place sa fie din belsug) . In ceea ce priveste sosul,depinde si de concentratia de grasime a smantanii.
      Iti doresc mult succes in bucatarie (si nu numai) si te mai astept pe la mine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: